HTTP/:;Irinamateias.ro

09.02.2011

De stiut...punctuatie

 Am dubii in folosirea virgulei. Am cautat si-am gasit aceste reglementari:

0.1.2.9. Conjuncţiile însă şi deci şi adverbul totuşi, aşezate în interiorul unei propoziţii, nu se izolează prin virgulă.
Într-adevăr, unele măsuri de politică generală pot fi de natură să producă urmări semnificative asupra condiţiilor de concurenţă în industriile cărbunelui şi oţelului în sensul articolului 67 alineatul (1) CO, fără să constituie însă un ajutor de stat.
Măsura constituie deci un avantaj selectiv care poate duce la denaturarea concurenţei în sensul articolului 87 alineatul (1) din tratat.
Liberalizarea totală a circulaţiei capitalurilor nu a fost totuşi realizată decât recent în interiorul Comunităţii.
Este obligatorie folosirea virgulei în faţa conjuncţiilor adversative dar, iar, ci, însă:
Conjuncţia copulativă şi urmată de adverbul de negaţie nu are sens adversativ (se suprapune semantic cu conjuncţia iar). În acest caz, este precedată de virgulă:
Vor fi interpelate autorităţile responsabile de funcţionarea sistemului de aplicare a legii penale, şi nu autorităţile însărcinate cu asigurarea perceperii impozitelor.
precum şi, cât şi (precedată de corelativul atât) şi dar şi sunt întotdeauna precedate de virgulă (1). În schimb, structurile pe care le introduc nu sunt urmate de virgulă dacă reprezintă sau fac parte din alte structuri sinta
Perechea nici... şi nici nu se desparte prin virgulă.
Europol nu se supune, pe plan financiar, nici unui control şi nici unei obligaţii de notificare în ceea ce priveşte operaţiile sale financiare.
În cazul în care Consiliul nu a adoptat măsurile de aplicare propuse şi nici nu şi-a exprimat opoziţia faţă de propunerea măsurilor de aplicare, acestea sunt adoptate de către Comisie.
În cazul folosirii conjuncţiilor coordonatoare perechi (şi… şi, sau… sau, fie… fie, nici… nici), este obligatorie folosirea virgulei între termenii coordonaţi.
Cu toate acestea, legislaţia comunitară nu stabileşte proceduri sau condiţii pentru anularea numerelor de identificare TVA, de exemplu în cazul în care operatorii sunt implicaţi şi în activităţi economice legale, şi în operaţiuni frauduloase.
Dacă partea împotriva căreia se solicită executarea îşi are domiciliul pe teritoriul unui stat obligat prin prezenta convenţie, altul decât cel în care s-a pronunţat hotărârea de încuviinţare a executării, termenul pentru introducerea acţiunii este de două luni şi începe să curgă de la data comunicării efectuate fie direct persoanei respective, fie la domiciliul acesteia.
Nici statele membre, nici Comisia nu pot întreprinde acţiuni eficace de prevenire a fraudei intracomunitare în materie de TVA atât timp cât nu dispun de estimări fiabile privind cazurile de fraudă existente, inclusiv de informaţii referitoare la sectoarele economice
Singurele propoziţii consecutive care nu se despart prin virgulă de regentă sunt cele construite cu conjunctivul şi care au corelativul prea în regentă şi cele introduse prin de şi aşezate imediat după predicatul regentei:
Era prea deştept să nu înţeleagă.
A strigat de s-au speriat
10.1.2.10. Conjuncţia aşadar şi locuţiunea conjuncţională prin urmare, aşezate în interiorul propoziţiei, se pun între virgule.
întrucât, prin urmare, trebuie ca armonizarea legislaţiei în acest domeniu să fie promovată în paralel cu menţinerea progreselor deja realizate conform articolului 117 din tratat;
10.1.2.11. Nu se pune virgulă înainte de etc. şi ş.a.m.d.

http://publications.europa.eu/code/ro/ro-4100102.htm

4 comentarii:

kis spunea...

avem o gramatica tare grea!

elena marin-alexe spunea...

Bine de stiut.Multumesc DISA,caci si eu am dubii uneori cu virgulele...

disa spunea...

Cand crezi ca stapanesti niste reguli, apar alte norme si-ti da totul peste cap.

disa spunea...

@Elena, de teama ca nu pun corect virgula, o pun, de multe ori, in exces.