18.04.2015

Moarte tragica


Actrita Hatice Sendil, interpreta rolului principal din “Dila”,

Superstitii si traditii ciudate din Turcia

Iata cateva superstitii si traditii ciudate din Turcia:
 - statul picior peste picior in timpul mesei va aduce foamete;
- imbracatul cu pantaloni stand in picioare aduce saracie;
- cand o cana sau un bol de lapte este inmanat cuiva se pune si o frunza verde in interiorul recipientului. In caz contrar se crede ca vaca nu va mai produce lapte;
- nu se spala rufe marti si sambata;
- nu se matura in timpul noptilor. Noptile sunt considerate a fi sfinte;
- privitul in oglinda in timpul noptii poate aduce ghinion;
- taiatul unghiilor pe timpul noptii aduce ghinion;
- cel care isi taie unghiile de la maini si de la picioare in aceeasi zi va fi urmarit de ghinion;
- femeia nu trece prin fata barbatului dimineata, inainte ca acesta sa plece la serviciu. Daca face acest lucru se crede ca afacerile barbatului vor merge prost.

Un alt element foarte raspandit in Turcia este asa numitul "ochi rau", celebrul talisman albastru, despre care se spune ca protejeaza impotriva ghinionului si a deochiului. Femeile il folosesc pe post de bratara, cercei sau coliere.

Talismanul poate fi vazut agatat si deasupra usii caselor, a birourilor, chiar si in masini. Mamicile le agata bebelusilor in piept acest ochi albastru. Denumirea turceasca este "nazar boncuk".

http://www.kanald.ro/obiceiuri-si-superstitii-in-turcia--ce-crezi-ca-se-intampla-daca-te-privesti-in-oglinda-noaptea_51273.html 

DILA-un nou film turcesc

 http://www.kanald.ro/filme/dila_51156.html
Joaca actorii: Hatice Sendil, Erkan Petekkaya

" Dila (Hatice Sendil) este o tânără frumoasă și educată din Istanbul, care în urma căsătoriei ajunge pe moșia unei familii bogate, conduse după cutume ce vor veni în conflict cu principiile de viață moderne ale tinerei. Familia Barazoglu este stăpâna unor pământuri în care oamenii sunt obedienți “boierului”, un personaj foarte respectat de întreaga comunitate. Singurul care ajunge să se opună acestuia este chiar fiul său, Acer (Necip Memili), un caracter puternic și malefic deopotrivă. O dispută pe o bucata de pământ va arunca în aer relațiile fragile dintre familiile Barazoglu și Karadagli, iar Dila va trece printr-o tragedie provocată de lupta între clanurile inamice."
SURSA

 :Hatice Sendil