01.08.2014

"Repondent" sau "respondent"

Aud la televizor ambele forme, asa ca, iată:
"DEX şi DOOM nu au preluat încă termenul şi se pare că ambele forme sunt corecte dacă ne referim la o “persoană care răspunde la un sondaj de opinie”.  Cele două substantive au intrat în limba română prin împrumuturi din franceză (répondant, de la répondre), respectiv din engleză (respondent, de la to respond); totuşi ambele verbe au ca origine limba latină – respondere.
Aşadar, cele două forme ar fi justificate, însă alegerea va fi dificilă: împrumuturile de origine franceză au intrat de mai mult timp în limbă, dar respondent seamănă mai bine şi cu etimonul latin şi cu românescul a răspunde; în plus, influenţele engleze sunt mai puternice în prezent, mai ales în domeniile care se ocupă cu repondenţi/respondenţi."

Frumuseţile României

Dragoste la prima vedere-ep. 20 si 21-rezumat

30.07.2014

Inopinat sau inopinant

M-am contrazis cu cineva în legătură cu cele două cuvinte. Am avut dreptate. Corect e inopinat.
Inopinant nu există în limba română.

29.07.2014

Cum înoată copila de 1 an şi 7 luni


Cum sa supravietuiesti unui atac de cord când ești singur...

Cum sa supravietuiesti unui atac de cord când ești singur.
Deoarece multi oameni sunt singuri cand sufera un atac de cord, fara ajutor, persoana a carei inima bate necorespunzător și care începe să simtă o stare de leșin, are doar, aproximativ 10 secunde înainte de a-si pierde cunoștința.
Cu toate acestea, aceste victime se pot ajuta prin a tusi în mod repetat și foarte energic. O respiratie adanca ar trebui să fie luata înainte de fiecare tuse, iar tusea trebuie sa fie adanca și prelungită, așa cum e atunci când se produce sputa din adâncul pieptului.
O respirație și o tuse trebuie repetate la fiecare două secunde, fără oprire pana soseste ajutorul sau până când inima se simte ca bate în mod normal din nou.
Respirațiile adânci, aduc oxigenul in plamani si miscarile de tuse storc inima și păstreaza sângele in circulatie. Presiunea asupra inimii, de asemenea, o ajuta sa recapete ritmul normal. În acest fel, Victimele atacurilor de inima pot ajunge la spital.
Spuneti la cât mai multe persoane despre aceasta. Le-ar putea salva viața!
Un cardiolog spune ca, daca toti cei care citesc asta, ar trimite-o la 10 persoane, putem salva cel puțin o viață.
Decat sa trimiteti bancuri, contribuiti, prin raspandirea acestei informatii, care poate salva viața unei personae!!!...

Sursa,https://www.facebook.com/photo.php?fbid=315990288534645&set=a.305968896203451.1073741827.100003710305565&type=1&fref=nf

27.07.2014

Când te pocăiești...

Sursa,http://www.siondeva.ro/

     Când te pocăiești, dacă ai fost un om aplaudat de toți, sunt șanse mari se devii un om batjocorit de mulți.
      Când te pocăiești, dacă erai obișnuit să dai înapoi când erai lovit, va trebui să întorci și celălalt obraz.
      Când te pocăiești, vei câștiga modelare gratuită a inimii prin suferință și durere, și s-ar putea ca holurile unui spital să devine mai familiare decât cele de la Mall.
     Când te pocăiești, dacă înainte erai prieten doar cu cei sus puși, de acum mai buni prieteni îți vor fi săracii și oropsiții care pun preț în viață nu pe ceea ce ai ci pe ceea ce ești.
      Când te pocăiești, principiul în viață nu va mai fi “Trăiește clipa” ci “Pregătește-te să te întâlnești cu Dumnezeu tăul”.
     Când te pocăiești, nu vei mai alege în viață ce îi place firii pământești ci prioritare vor fi alegerile pentru “omul duhovnicesc”.
     Când te pocăiești, nu vei mai avea timp liber ci vei fi mereu ocupat să lucrezi pentru Cel care a murit în locul tău.
     Când te pocăiești, te așteaptă o cruce ce trebuie să o porți în fiecare zi, și de obicei ea vine “la pachet” cu trădarea, batjocura si respingerea.
     Când te pocăiești, ca să treci de la un nivel spiritual la altul, nu ți se va mări salariul ci rația de probleme.
     Când te pocăiești vei avea nevoie de șervețele mai multe. Întâi pentru lacrimile de căință și în timp pentru cele de dor după Mirele nostru.
     Când te pocăiești începi să te uiți spre CER și vei înțelege că NU merită să te pocăiești doar pentru viața asta. Dar dacă te interesează veșnicia cu Dumnezeu, merită.

Proconsul, la Londra-concert


Asociatia politistilor crestini din Romania