01.08.2014

"Repondent" sau "respondent"

Aud la televizor ambele forme, asa ca, iată:
"DEX şi DOOM nu au preluat încă termenul şi se pare că ambele forme sunt corecte dacă ne referim la o “persoană care răspunde la un sondaj de opinie”.  Cele două substantive au intrat în limba română prin împrumuturi din franceză (répondant, de la répondre), respectiv din engleză (respondent, de la to respond); totuşi ambele verbe au ca origine limba latină – respondere.
Aşadar, cele două forme ar fi justificate, însă alegerea va fi dificilă: împrumuturile de origine franceză au intrat de mai mult timp în limbă, dar respondent seamănă mai bine şi cu etimonul latin şi cu românescul a răspunde; în plus, influenţele engleze sunt mai puternice în prezent, mai ales în domeniile care se ocupă cu repondenţi/respondenţi."

Frumuseţile României

30.07.2014

Inopinat sau inopinant

M-am contrazis cu cineva în legătură cu cele două cuvinte. Am avut dreptate. Corect e inopinat.
Inopinant nu există în limba română.

29.07.2014

Cum înoată copila de 1 an şi 7 luni


Cum sa supravietuiesti unui atac de cord când ești singur...

Cum sa supravietuiesti unui atac de cord când ești singur.
Deoarece multi oameni sunt singuri cand sufera un atac de cord, fara ajutor, persoana a carei inima bate necorespunzător și care începe să simtă o stare de leșin, are doar, aproximativ 10 secunde înainte de a-si pierde cunoștința.
Cu toate acestea, aceste victime se pot ajuta prin a tusi în mod repetat și foarte energic. O respiratie adanca ar trebui să fie luata înainte de fiecare tuse, iar tusea trebuie sa fie adanca și prelungită, așa cum e atunci când se produce sputa din adâncul pieptului.
O respirație și o tuse trebuie repetate la fiecare două secunde, fără oprire pana soseste ajutorul sau până când inima se simte ca bate în mod normal din nou.
Respirațiile adânci, aduc oxigenul in plamani si miscarile de tuse storc inima și păstreaza sângele in circulatie. Presiunea asupra inimii, de asemenea, o ajuta sa recapete ritmul normal. În acest fel, Victimele atacurilor de inima pot ajunge la spital.
Spuneti la cât mai multe persoane despre aceasta. Le-ar putea salva viața!
Un cardiolog spune ca, daca toti cei care citesc asta, ar trimite-o la 10 persoane, putem salva cel puțin o viață.
Decat sa trimiteti bancuri, contribuiti, prin raspandirea acestei informatii, care poate salva viața unei personae!!!...

Sursa,https://www.facebook.com/photo.php?fbid=315990288534645&set=a.305968896203451.1073741827.100003710305565&type=1&fref=nf