Postez acest material pentru fiul meu, aflat pe patul de spital, din cauza arteritei.
„Renunta la fumat si continua sa mergi!” este poate sfatul cel mai intelept pentru pacientii cu arterita. Chiar daca produce durere cand se depaseste o anumita limita, exercitiul nu trebuie nicidecum evitat.
Exista studii foarte interesante care arata ca exercitiul fizic favorizeaza productia unor factori de protectie vasculara (oxid de azot, prostacicline, factori de crestere vasculara) care produc vasodilatatie si formarea de noi capilare sangvine, favorizand oxigenarea tesuturilor. Datorita fluidizarii sangelui, a scaderii agregabilitatii plachetare si a imbunatatirii fibrinolizei, exercitiul fizic poate stopa progresia si poate duce chiar la diminuarea aterosclerozei. In acelasi timp, vasele de sange devin mai elastice si pot prelua si distribui cu mai multa usurinta sangele pompat de inima.
Asupra muschilor, exercitiul fizic are rolul de a creste capacitatile energetice aerobiotice datorita cresterii numarului de mitocondrii (locul unde e fabricata energia in celule) si a numarului fibrelor musculare care folosesc oxigenul pentru producerea energiei.
Aceste beneficii fiziologice se masoara printr-o neta ameliorare a timpului si distantei de mers la pacientii care participa la un program de reconditionare la efort. Sunt studii care arata, la pacientii care s-au antrenat cu regularitate timp de 6 luni, o ameliorare a distantei parcurse cu 150% pana la aparitia durerii aproape de cea maximala.
Astfel de rezultate pot fi obtinute prin practicarea mersului cel putin de 3 ori pe saptamana timp de cel putin 6 luni. Viteza de mers poate fi adaptata astfel incat sa provoace durere dupa 3-5 minute de mers continuu. Urmeaza o pauza pana la disparitia durerii, dupa care ciclul se repeta, avand ca tinta o durata totala de mers de 50 de minute. Pe masura ce toleranta la efort se amelioreaza, timpul de mers poate creste. Beneficiile apar in general dupa 4-6 saptamani.
Deoarece majoritatea pacientilor arteritici sufera si de cardiopatie ischemica, efectuarea unui test de efort este necesara pentru adaptarea nivelului de antrenament la posibilitatile pacientului in vederea evitarii unor posibile aritmii sau a infarctului miocardic in timpul efortului.
http://www.sfatulmedicului.ro/Bolile-aortei-si-ale-arterelor/arterita_950
Un comentariu:
Inca un motiv de ce avem artrita-WHEAT FLOWER -english
http://shop.cbn.com/product.asp?sku=9781609611545#video
Trimiteți un comentariu