M-am gandit ca e bine sa stim ce ne paste cand ingeram anumite alimente.
E. coli este un tip comun de bacterii care pot ajunge in alimente, cum sunt carnea de vita si legumele. Ceea ce este ciudat la aceste bacterii – si la multe alte bacterii – este ca nu sunt intotdeauna daunatoare organismului, iar in mod normal traiesc in intestinele noastre.
Din nefericire, anumite tipuri (numite tulpini) ale E. coli pot ajunge din intestine in sange, ducand la o infectie foarte grava. Iata sfatul de la Supereva.ro:
Ce este E. coli?
E. coli este un tip comun de bacterii care pot ajunge in alimente, cum sunt carnea de vita si legumele. E. coli este prescurtarea denumirii stiintifice a bacteriei, Escherichia coli. Ceea ce este ciudat la aceste bacterii – si la multe alte bacterii – este ca nu sunt intotdeauna daunatoare organismului.
E. coli traieste in mod normal in intestinele dumneavoastra, unde ajuta corpul sa descompuna si sa digere alimentele pe care le mancati. Din nefericire, anumite tipuri (numite tulpini) ale E. coli pot ajunge din intestine in sange. Aceasta este o boala rara, insa poate cauza o infectie foarte grava.
Simptome ale infectie cu e.coli
O persoana care are o infectie cu E. coli poate avea urmatoarele simptome:
Crampe stomacale si dureri abdominale
voma
diaree, uneori cu sange.
Contaminare prin animale
In anul 2006 a fost descoperita o tulpina foarte periculoasa de E. coli in spanacul proaspat si in anul 1993 in unele fast-food-uri care vindeau hamburgeri. Carnea de vita poate contine E. coli deoarece aceste bacterii infecteaza adeseori vitele. Bacteriile se pot gasi in carnea de vita si in fecalele animalelor.
Dar cum ajung bacteriile din fecalele animalelor in alimente? Cum se poate intampla asa ceva? Bineinteles ca nu se intampla in mod intentionat, insa este posibil daca fecalele sunt utilizate ca fertilizator (o practica frecventa pentru fertilizarea terenurilor cultivate) sau daca apa contaminata cu E. coli este folosita la irigatii.
Alimentele care trebuie urmarite
E. coli poate fi transmisa de la o persoana la alta, dar infectiile grave cu E. coli sunt mai frecvent legate de ingerarea unor alimente care contin bacteria: persoanele care mananca alimentele contaminate se pot imbolnavi.
Iata cateva alimente care pot provoca intoxicatia cu E. coli:
carnea tocata de vita semipreparata (folosita pentru hamburgeri)
legumele care cresc pe terenuri fertilizate cu balegar de la vite sau spalate cu apa contaminata
sucurile de fructe care nu sunt pasteurizate (pasteurizarea este un proces folosit pentru a neutraliza germenii din alimente)
Caldura poate ucide E. coli, deci specialistii recomanda sa gatiti carnea de vita (mai ales cea tocata) pana cand este bine facuta si nu mai are culoarea roz. Alegerea sucurilor pasteurizate este alt mod de a evita infectiile posibile.
In cele din urma, unii experti recomanda spalarea si decojirea legumelor inainte de a le manca. Insa altii sustin ca E. coli este greu de indepartat dupa ce a contaminat un aliment, ca spanacul, salata verde sau ceapa. Ei spun ca solutia este sa fie luate mai multe masuri ca E. coli sa nu intre in contact cu culturile agricole.
Ce va face medicul in cazul infectiei cu E. coli?
Daca o persoana are simptomele infectiei cu E. coli, medicul va face niste teste de sange si va solicita o mostra de fecale pentru analize. Sangele si fecalele pot fi analizate pentru a vedea daca in ele este prezenta vreo tulpina periculoasa de E. coli. Desi diareea este unul dintre simptomele principale ale infectiei, persoana nu ar trebui sa ia medicamente anti-diareice deoarece pot incetini procesul de vindecare.
Unii oameni se vindeca acasa, in timp ce altii trebuie sa fie internati in spital. In unele cazuri, intoxicatia cu E. coli poate provoca probleme cu rinichii ce pun viata in pericol.
Ce pot face copiii?
In primul rand adultii sunt cei responsabili cu prevenirea infectiilor cu E. coli, preparand alimente cu carnea bine facuta, curatand blatul de bucatarie atunci cand gatesc cu carne si urmarind cu atentie avertizarile si retragerile de pe piata ale legumelor si altor alimente contaminate.
Dar si copiii pot ajuta la prevenirea infectiei. Iata in continuare trei metode:
cand sunteti la restaurant, comandati alimentele cu carne bine facute. Mancati carnea numai daca este maronie in interior, nu roz.
Nu inghititi apa din lac, mare, sau din piscina. Daca apa contine fecale umane, poate contine si bacteria E. coli.
Spalati-va pe maini intotdeauna dupa ce folositi toaleta si inainte de a manca. Fecalele contin o multime de bacterii si nu ati vrea sa mancati din greseala aceste bacterii!
Sursa:www.desprecopii.com
2 comentarii:
Disa, iarta-ma, sunt off topic, voiam sa iti multumesc pentru ca mi-ai asezat in listuta ta Jurnalul.
Te-am luat si eu la mine.
Cu drag,
Manon.
Din multitudinea de bloguri, selectez pe cele ce ma imbogatesc sufleteste, draga mea.
Trimiteți un comentariu