HTTP/:;Irinamateias.ro

14.02.2010

14 februarie - ziua Sfantului Valentin

AM FOST CURIOASA SA CUNOSC CATE CEVA DESPRE ACEASTA ZI. Iata cateva date:
"Multi dintre noi ne intrebam desigur cine a fost Valentin si care sunt originile acestei sarbatori. Exista mai multe versiuni ale acestei istorioare, care imbinate au nascut o legenda: legenda Sfantului Valentin.

Iata ce spun aceste istorioare:

Se spune ca Valentin a fost un preot roman martirizat in timpul persecutiei lui Claudius in anii 269-270 d.c. Tanar fiind, Valentin ii ajuta pe crestini in vremurile persecutiei. El a fost prins si bagat in inchisoare, unde a devenit un propovaduitor. Tocmai de aceea a fost condamnat la moarte la data de 14 februarie-269. In timpul cat a stat in inchisoare el trimitea mesaje de imbarbatare prietenilor spunandu-le “Amintiti-va de Valentin” si “Va iubesc”.

O alta varianta ne spune ca Valentin a fost un preot care casatorea cuplurile in secret, impotriva legii date de Imparatul Claudius care interzisese casatoria. Si in aceasta poveste el a fost dus la inchisoare deoarece refuzase sa treaca la credinta in zeii pagani. In inchisoare, el se imprieteneste cu fiica temnicerului pe care o convinge sa creada in Dumnezeu. In ziua executiei sale–14 feb. 269, Valentin scrie o scrisoare de dragoste fetei temnicerului, pe care nu o semneaza.

Un lucru cert, ramane totusi faptul ca a existat un preot cu numele de Valentin, care a fost executat pentru credinta sa in Dumnezeu."
Mai multe:aici

2 comentarii:

DoarATAT spunea...

Buna Ziua !
Va doresc Un AN NOU Minunat ! La Multi Ani !
~
Va multumesc ... pentru cautarile dumneavoastra !(Sf. Valentin !).
Asa este BINE : Sa NU ma bagati in seama !
Ma bucur pentru dumneavoastra ca ati ales pe MANTUITORUL !
Dar si ca NU ati uitat CA SUNTETI OM (poate o sa urmaresc si eu ... cateva episoade ... din noul serial )
~
Doamne ajuta !
amin.
~,

disa spunea...

Multumesc pentru urari si vizita.
O zi binecuvantata!