HTTP/:;Irinamateias.ro

20.07.2009

Sfantul Ilie

Astazi, este sarbatoare. E Sfantul Ilie, zi cu primejdie, cum spuneau batranii, deoarece in aceasta zi, au loc mai des fenomene electrice, iar oamenii si-au pierdut, de multe ori, intr-o astfel de sarbatoare, recolte, animale, viata.


"Specialistii de la NASA actualizeaza periodic harta detaliata a zonelor de pe Terra cel mai afectate de fulgere. Scopul acestei harti nu este numai stiintific, ci si practic, avand in vedere ca in fiecare an peste 1000 de persoane mor din aceasta cauza.

In ultimele doua zile, in India, 35 de persoane au murit lovite de fulgere. In Statele Unite, alte 11, si asta doar pe parcursul lunii iunie. In fiecare an, peste 1000 de persoane sunt ucise de fulgere in intreaga lume si acesta este motivul pentru care NASA actualizeaza periodic harta celor cazute pe Terra. Iar ultima actualizare confirma gradul ridicat de risc tocmai in cele doua tari unde in ultimele zile au avut loc incidentele cele mai grave, in anumite zone inregistrandu-se si 40-50 de fulgere pe km patrat in fiecare an. Datele provin de la cativa sateliti aflati pe orbita in jurul Pamantului, care din 1995 incoace identifica descarcarile electrice produse de fulgere. “In fiecare moment al zilei exista cel putin 2.000 de furtuni active in lume, iar acestea produc circa 100 de fulgere pe secunda”, a explicat Hugh Christian de la Earth Science and Applications Nasa/Marshall Space Flight Center. Potrivit specialistilor, zona cea mai afectata este Africa Centrala, unde au loc furtuni aproape in fiecare zi".

Sursa:fulgerele

Niciun comentariu: