HTTP/:;Irinamateias.ro

18.01.2009

E pacat sa bei vin?

Am gasit acest articol pe site-ul de mai jos, va redau un comentariu, care va explica mai bine cum sta cu acest lucru, si la care subscriu in totalitate.
http://reper.org/-Cristian

"Eu am fost un mare fan al vinului. Era singura bautura alcoolica care imi placea si am citit cateva carti de specialitate (oetnologie) despre tehnoligii de preparare a vinului.
In una din acele carti, nici intr-un caz intr-un tratat teologic, am gasit un scurt istoric al evolutiei acestor tehnologii si in unul din pasaje scria urmatoarele lucruri despre consumul de vin in antichitate: vinul se consuma de obicei in urmatorul amestec – 1 parte vin si 5 parti apa; doar la mesele oamenilor instariti se servea, uneori, in compozitie mai concentrata – 1 parte vin si 3 parti apa.
Vinul este o bautura insabila si era considerat o bautura rara pentru ca nu exista o tehnologie de pastrare eficienta si care sa ocupe spatiu putin: de exemplu atunci se sigilau cateva vase de lut si se cufundau pana la fundul unei fantani. Va dati seama ca nu toti isi permiteau si ca nu exista o cantitate mare pe piata. Azi se pastreaza datorita stabilizarii vinului cu dioxid de sulf urmata de sigilarea in butelii de sticla.
In plus Vasele din care se bea la masa erau in general de dimensiuni mici. Cam cat un paharel de tuica sau putin mai mari.

Asadar servirea vinului la masa din Cana Galilei este un argument nefondat in pledoaria pentru consumul de alcool. Zece pahare din acelea cu vin si multa apa nu fac cat un pahar de 200 ml de vin din ziua de azi.

Sunt de acord ca alcoolul in sine nu este un pacat. Dar efectele lui conduc, cel mai adesea, la pacat: fie ca pacatuiesti tu ca si consumator, fie, si mai grav, ca faci prin libertinajul acesta pe altul sa pacatuiasca. Si atunci de ce sa nu taiam raul de la radacina?

Eu, cand am inceput sa incerc sa fiu crestin, inca mai consumam ocazional cate un paharel de vin, doua, chiar. Apoi, am invatat ca un bun crestin trebuie sa fie ascultator, caci ne spune Cuvantul ca Domnul Iisus ni S-a facut mantuitor prin ascultare de Dumnezeu Tatal. (Filipeni 2:8) Dar a ascultat nu numai cu urechile ci si cu fapta. La fel si noi crestinii trebuie sa ascultam de cei pusi de Dumnezeu sa conduca, cu fapta. Lozinca “Fac ce vreua, fac ce-mi place, e viata mi-a, nu-mi pune nimeni obloane” nu este continuta de nici un verset din Biblie. Cel putin nu cea crestina, dar cu siguranta ca face parte din teologia celui rau – aduceti-va aminte ca le-a spus sarpele lui Eva si Adam: faceti ce poftiti, caci Dumnezeu v-a inselat si vrea sa va restrictioneze sa nu fiti asemenea cu El.

Luati in considerare si urmatoarele 2 aspecte care as dori sa vi le aduc in vedere:
1- Legile omenesti opresc un om care a consumat un paharel sa se urce la volan si sa conduca. Daca legea omeneasca spune ca dupa un paharel poti face accident, atunci pe autostrada care duce spre Cer oare tu vei putea conduce si pe altii spre mantuire fara sa faci vre-un accident?
2- Daca vrei sa fii de incredere ca si crestin trebui ca tu insuti sa fi un exemplu. Ori daca fie tu pacatuiesti sub influenta alcoolului, fie ii faci pe altii, cata incredere mai prezinti oare? Domnul Iisus numeste pe Sfantul Ioan Botezatorul cel mai drept barbat nascut din femeie, dar Biblia ne mai spune si ca nu a consumat vreodata bauturi tari.

Inchei cu o intamplare reala din satul Costila, judetul Zalau (cred). Era acolo un preot credincios, ravnitor, care a investit tot ce primea in zidirea bisericii. Si pentru aceasta Dumnezeu i-a dat darul proorociei si de facere de minuni. Si facea preotul acesta tot felul de slujbe pentru vindecarea bolnavilor. Si a venit o femeie la el care avea o fiica posedata. Si i-a facut slujba de exorcizare dar demonul nu a plecat. Asa ca in alta zi au bagat fata intr-o camera si a mai chemat 2 preoti din satele invecinate si un diac si au inceput iarasi slujba. Si a inceput dracu sa urle si sa o poarte prin toata camera si sa-i sticleasca ochii de tremurau toti din camera mai putin preotul cel evlavios. Si zice la un moment demonul catre ceilalti 2 preoti asa: – Cu tine si cu tine nu am nimic. Ca voi dupa ce iesiti de la biserica mai mergeti si prin carciuma la cate un paharel. Dar acesta tare rau ma chinuieste.

Frate draga, care citesti, daca ai un pahar de vin sau bere pe masa, nu ai vrea sa il inlocuiesti cu o Biblie? Si in loc sa bei zilnic cate un paharel, nu mai bine sa citesti macar cate un capitol?
PS: Fata a fost pana la urma vindecata. Intamplareaam mi-a fost povestita de cineva dintr-un sat vecin cu satul Costila, care cunoste pe diacon, pe preotul cel ravnitor si pe inca unul din preotii ce au participat la acea slujba."comments

4 comentarii:

wank spunea...

Nu este pacat sa bei, nici sa te imbeti cu anumite ocazii.
Este pacat sa fii alcoolic, pt ca fiind beat faci pacate.
Comcluzia cu cititul nu are nicio legatura cu intrebarea pusa....,doar daca vrem sa ne dam mai credinciosi...

disa spunea...

Un apostol spunea ca bine-ar fi sa nu bem vin.

wank spunea...

...mai si spunea ca bine-ar fi sa nu ne casatorim, si nu am vazut niciodata vre-un articol pe aceasta tema.
De ce doar astea cu bautura, baticul, cerceii, etc, ne s-ar mereu in ochi ?
De ce daca ma afisez in public cu un teleon scump nu este pacat (cand as putea sa am unul mai ieftin, si cu restul banilor sa ajut pe cineva in nevoie), si nimeni nu ma judeca sau barfeste ?
Dar indata cum ma vad ca beau o bere sunt barfit mustrat, si se gasesc atatia ,,evlaviosi" sa-mi dea sfaturi ?

Tare ne mai place sa fim obiectivi cu anumite subiecte si sa ,,intoarcem" biblia cum ne convine...

disa spunea...

..."Tare ne mai place sa fim obiectivi cu anumite subiecte si sa ,,intoarcem" biblia cum ne convine... "
Adevarat!
"S-ar"?