HTTP/:;Irinamateias.ro

18.05.2012

Muşcatura de căpusă

 Am doua cazuri in familie de "muscati", de aceea postez informatia.

 Cum stim ca am fost muscati

"Medicii atrag atenţia că muşcătura de căpuşă nu doare şi, în multe cazuri, nu se simte. Nici măcar purtarea pantalonilor lungi nu ne poate garanta protecţie 100% împotriva acestor „atacuri". De aceea, atunci când ajungi acasă, după ce ai fost la pădure sau în locuri cu iarbă înaltă şi cu „pături" de frunze uscate, trebuie să-ţi analizezi cu atenţie întregul corp pentru a observa eventualele semne ale muşcăturii de căpuşă.
În locul înţepăturii apare o pată roşie care se extinde circular, pe o arie de până la 30 de milimetri (în 70-80% din cazuri). Atenţie însă, roşeaţa pronunţată poate apărea însă cu o întârziere între trei şi 30 de zile de la muşcătură!
În plus, principala afecţiune transmisă de căpuşă, boala Lyme, se manifestă şi prin febră, stări de oboseală, frisoane şi dureri de cap. Cu cât se intervine mai devreme, cu atât şansele de vindecare sunt mai mari. Dacă tratamentul (antibiotice, în general) nu este administrat la timp şi în mod corect, boala afectează treptat articulaţiile, ochii, inima şi sistemul nervos.
„Atitudinea corectă după o muşcătură de căpuşă este solicitarea unui consult medical, de preferat într-o clinică de boli infecţioase sau la o cameră de gardă, pentru extragerea căpuşei, dacă aceasta este încă ataşată, sau pentru profilaxie ori tratament corect antibiotic", recomandă medicul Simin Florescu.



Un sibian a decedat, muscat fiind de căpusă.

"În urmă cu aproximativ patru ani a fost mușcat de o căpușă. De atunci, acesta a cerut sfatul mai multor doctori din țară și din străintate. Inițial, aceștia l-au suspectat de cancer și n-au depistat boala la timp.
Pe măsură ce boala a pus stăpânire pe corpul sibianului, au apărut și complicațiile. A paralizat și apoi și-a pierdut vederea. Deși s-a tratat o perioadă în Germania, corpul lui n-a mai rezistat, iar luni acesta a încetat din viață."

Sursa: Adevarul

Niciun comentariu: