De pe mail.
Medicul Ioan Nedelcu, specialist în boli dermatologice la Spitalul Elias din Bucuresti, vã învatã ce întrebuintãri puteti da uleiului de mãsline extravirgin.
1. Paradontoza Prin masarea periodicã a gingiilor cu ulei de mãsline s-a observat cã este mult diminuat pericolul parodontozei. Folositi ulei de mãsline de trei ori pe zi.
2. Ulcerul duodenal
Se bate un albus de ou prospãt cu o linguritã de zahar pudrã si o
lingurã de ulei de mãsline pânã se face cremã. În fiecare dimineaþã se consumã acest amestec pe stomacul gol timp de 10 zile.
lingurã de ulei de mãsline pânã se face cremã. În fiecare dimineaþã se consumã acest amestec pe stomacul gol timp de 10 zile.
3. Gastrita O lingurita de ulei de mãsline extravirgin luatã înainte de fiecare
masã protejeazã stomacul împotriva ulcerului si gastritei.
masã protejeazã stomacul împotriva ulcerului si gastritei.
4. Constipatia Dacã se consumã o lingurã sau douã de ulei de mãsline dimineata, în combinatie cu zeamã de lamâie sau cafea se previne constipatia.
5. Balonãri si arsuri la stomac Folositi 250ml de ulei de masline presat la rece, 1 kg de miere de albine si 4 lamâi trecute prin maºina de tocat carne. Se amesteca totul si se tine în borcane la frigider. Se iau 3 linguri pe zi cu 30 minute înaintea meselor. Cura cu salata de pãtrunjel este de asemenea eficientã. Se mãnâncã zilnic, timp de douã sãptãmâni o legaturã de patrunjel tãiat mãrunt, la care se adaugã putin ulei de mãsline si putinã lãmâie. Este si un detoxifiant excelent al organismului.
6. Eliminarea pietrelor de la vezica biliarã
Reteta 1: Folositi 200 grame de ulei de mãsline, un gãlbenus de ou, zeama de la o lãmâie, 40 ml. coniac natural de bunã calitate, 1 linguriþã de zahar, miere naturalã. Se amestecã si se bea cu înghiþituri rare. Stati apoi culcat pe partea dreapta, cu picioarele la piept. Urmariti-vã scaunul si veti observa cã ati eliminat pietricele.
Reteta 2: Folositi 250 ml ulei de mãsline. Cantitatea se bate puternic cu zeama de la trei lãmâi pânã ce uleiul devine lãptos. Bet acest amestec douã zile la rând.
Reteta 2: Folositi 250 ml ulei de mãsline. Cantitatea se bate puternic cu zeama de la trei lãmâi pânã ce uleiul devine lãptos. Bet acest amestec douã zile la rând.
7. Eliminarea pietrelor de la bilã Se râsnesc seminþe uscate de pepene rosu. Timp de 10 zile, dimineata pe nemâncate se ia o linguritã din pulberea obtinutã împreunã cu o lingurã de ulei de mãsline presat la rece si se stã culcat pe partea dreaptã 20 minute. Tratamentul dureazã 3 luni, câte 10 zile pe lunã.
8. Probleme hepatice sau biliare Se pot lua 1-2 linguri de ulei dimineata înainte de masã sau 1-2 linguri de ulei înaintea fiecãrei mese. Este recomandat ca dupã înghitirea uleiului sã se stea culcat o jumatate de orã pe partea dreaptã. Daca medicul constatã ca pietrele sunt destul de mici pentru a putea fi eliminate fãrã sã se blocheze, se amestecã o jumãtate de ceasca de ulei de mãsline cu o jumãtate de ceasca cu suc de lãmâie sau grapefruit si se bea seara înainte de culcare. Dimineata se bea ceva fierbinte si apoi e posibil ca pietrele sã fie eliminate. Alteori se poate posti douã zile înainte, bând suc de mere din douã în douã ore, iar în cea de a doua searã se bea amestecul de ulei si suc de lãmâi. Astfel se va curãta vezica, se vor dizolva sau elimina pietrele mici.
9. Artroza Se toarnã ulei de mãsline peste frunze tinere de nuc si se lasã timp de 3-4 ore, dupã care se aplicã frunzele în 3-4 straturi pe locul bolnav. Masajul cu ulei de mãsline si suc de lãmâie este si el eficient. Încãlziti pe foc un amestec de ulei de masline si suc de lãmâie, apoi masati-vã cu el articulatiile dureroase. Aplicati un bandaj si lãsati-l si peste noapte.
10. Reumatismul Se fierb 10 minute: o ceapã mare tãiatã fin, 4 linguri de ulei de
mãsline, 150 ml apã si 40 grame unturã nesãratã. Se bea foarte caldã mai multe seri la rând. Dupã douã ore, la culcare, se bea un decoct de crusin (o linguriþã la canã, fiert 3 minute). Tratamentul se face o datã pe an, timp de 7 zile. Se pun opt linguri de piper negru mãcinat într-un litru de rachiu tare si se lasã la macerat 5-7 zile. Se filtreazã si se maseazã cu aceastã solutie zonele dureroase de 2-3 ori/zi.
mãsline, 150 ml apã si 40 grame unturã nesãratã. Se bea foarte caldã mai multe seri la rând. Dupã douã ore, la culcare, se bea un decoct de crusin (o linguriþã la canã, fiert 3 minute). Tratamentul se face o datã pe an, timp de 7 zile. Se pun opt linguri de piper negru mãcinat într-un litru de rachiu tare si se lasã la macerat 5-7 zile. Se filtreazã si se maseazã cu aceastã solutie zonele dureroase de 2-3 ori/zi.
11. Ciocuri pe coloanã Alifia de sânziene: 20 grame de plantã uscatã, bine mãruntitã se pun la macerat timp de 12 ore în 30 mililitri spirt sanitar, într-un borcan închis ermetic. Se adaugã 200 ml ulei de mãsline si se tine în "bain marie" timp de 3 ore, agitând vasul din când în când. Se lasã în repaus trei zile, dupã care se filtreazã. Dupã filtrare, se pune într-un vas pe foc si se adaugã 50 grame cearã de albine, amestecându-se continuu pânã se topeste. Dupã rãcire, se pãstreazã la rece. Se fac frictionãri de-a lungul coloanei vertebrale în fiecare searã.
12. Arsuri Uleiul de mãsline s-a dovedit eficient pentru calmarea arsurilor. Se combinã cu albus de ou si se aplicã pe locul afectat.
13. Ten deshidratat În cazul tenului obosit si uscat, uleiul de mãsline se foloseste sub formã de comprese cãlduþe pe pometi, pe frunte sau tâmple. Dupã câteva minute, compresele se înlãturã si se clãteste fata cu apã cãldutã. Sunt suficiente câteva asemenea proceduri pentru ca tenul sã îsi recapete strãlucirea. Uleiul înmoaie pielea, hidrateazã, regenereazã si ajutã la îndepãrtarea impuritãtilor.
14. Creme antirid Pentru tenul ridat si uscat este recomandatã o mascã dintr-un ou crud bãtut bine, o lingurã cu miere si o lingurã cu ulei de mãsline. În acest amestec se poate adauga si puþin suc de fructe sau legume - lãmâie, pepene, morcovi, castraveti. Masca se aplicã pe faþã pentru 15-20 de minute, apoi se spalã cu apã cãldutã. Se repetã de trei ori pe sãptãmânã. Efect de întinerire a tenului si de netezire a ridurilor are si masca din ulei de mãsline amestecat cu tãrâte, care se aplicã în acelasi mod.
15. Tonifierea tenului Se amestecã o lingurã cu ulei de mãsline si suc de castravete. Se adaugã argilã pânã se obþine o pastã care se aplicã pe fatã în strat subtire timp de 20-30 de minute, apoi se spalã cu apã cãldutã. Daca tenul este foarte uscat, doza de ulei poate fi mãritã. Pentru hidratare, uleiul de mãsline se poate combina cu argilã si gãlbenus de ou. Pentru ca mãstile sã îsi facã efectul, trebuie repetate o datã la douã zile.
16. Pete maronii Amestecati bine o lingurã de mãlai cu un sfert de linguritã de pudrã din coaja de portocalã (se poate realiza din cojile uscate de la o portocalã, mãcinate fin într-o râsnitã de cafea), o lingurã de lapte bãtut si o linguritã de ulei de mãsline. Aplicati pasta obtinutã pe fatã si pe decolteu, lãsând-o sã actioneze pânã când începe sã se usuce. Masati usor pielea cu degetele, pânã când devine strãlucitoare. Clãtiti fata mai întâi cu apã caldã, apoi cu apã cât mai rece. Veti îndepãrta astfel petele maronii, iar pielea va deveni netedã si catifelatã.
17. Masca pentru ten gras Amestecati bine o linguritã de mãlai cu câteva picãturi de zeamã de lãmâie verde, jumãtate de linguritã de lapte si jumãtate de linguritã de ulei de mãsline. Aplicati pasta obþinutã pe piele, lãsând-o sã actioneze o jumãtate de orã. Clãtiti din abundentã cu apã cãldutã.
18. Contra acneei Comprese cu ulei de mãsline: încercati amestecul urmator: ulei de masline virgin, plus 100 de picãturi de ulei aromat de lavandã (ulei esential, nu industrial). Se amestecã bine si se aplicã pe cosuri sub formã de comprese sau se frictioneazã usor. Primele efecte apar dupã câteva zile.
19. Mâini si unghii Pentru a va întãri unghiile, înmuiati-le timp de 10 minute în ulei de mãsline cãldut, o datã pe sãptãmânã. Ele vor deveni mai putin casante. Aceasta practicã are meritul de a reduce cuticulele. Dacã aveti mâinile uscate, rosii sau crãpate, încãlziti putin ulei de mãsline într-un bol la cuptorul cu microunde (atentie, uleiul de mãsline nu trebuie sa fiarba!). Înmuiati-vã mâinile timp de 15 pânã la 20 de minute, o data la douã zile i pielea se va calma. Pentru a avea mâini cu pielea finã, masati-le cu ulei de mãsline amestecat cu o linguritã de zahãr.
20. Îngrijirea pãrului Uleiul de mãsline conferã strãlucire pãrului uscat si deteriorat. Pentru acest tip de pãr este indicatã o mascã hidratantã pregatitã dintr-un gãlbenus de ou si o lingurã cu ulei de mãsline. Pãrul se maseazã cu acest amestec cu 20 de minute înainte de baie. Uleiul de mãsline trebuie folosit însã în cantitti mai mici, pentru ca în exces poate provoca o usoarã îngrãsare a pãrului. Contra cãderii pãrului se fac frectii ale pielii capului cu ulei seara, timp de 10 zile.
3 comentarii:
foarte util articolul.sunt lucruri atat de simple si de utile de care din pacate uitam, natura le ofera, ramane doar sa le folosim.
E bine ca mai sunt oameni care ne reamintesc cate resurse naturale avem la indemana pentru a ne ajuta
Bine de retinut.Multam Disa!
@Libra, din pacate, suntem prea comozi sa le aplicam.
Trimiteți un comentariu