HTTP/:;Irinamateias.ro

08.11.2010

Doctrina despre Dumnezeu Fiul

Material primit pe mail.

I. INAINTE DE BETLEEM
Isus a existat inainte de intruparea in rasa umana din vesnicie in vesnicie. In Vechiul Testament se fac referiri la persona sa. Inainte de Betleem Isus a implinit mai multe functii;

a) agentul creator al lui D-zeu.
Ioan 1:3; Toate lucrurile au fost facute prin El si nimic din ceia ce a fost facut n-a fost facut fara El.
Col 1:16; Pentru ca prin El au fost focute toate lucruile care sint in ceruri si pe pamint, cele vazute si cele nevazute; fie scaune de domnii, fie dregatorii, fie domnii, fie stapiniri. Toate au fost facute prin El si pentru El.

b) Ingerul Domnului din mai multe pasage din Vechiul Testament nu este altul decit Isus Christos, in aparitii temporare in care El vorbeste cu autoritatea lui D-zeu, si primeste inchinarea ca si un D-zeu. In alte parti in Scriptura ingerii refuza sa primeasca inchinarea oamenilor, pentru ca ei recunosc ca inchinarea se cuvine doar unuia singur lui Dumnezeu.
Pasagele in care ne este prezentat Ingerul Domnului sint mai multe, iata doar citeva din ele: Gen. 16:7, 11; 22:11;
c) profetit de prorooci.
Venirea Fiului in lume a fost anticipata de proroociile V. T. in multe rinduri si in diferite moduri. Din Geneza pina in Maleahi, gasim numeroase referiri al venirea lui Mesia si la lucrarea pe care el o va face. Ps. 22; Isaia 9:6 “Caci un Copil ni s-a nascut un Fiu ni s-a dat, si domnina va fi pe umarul Lui; Il vor numi: Minunat Sfetnic, Dumnezeu tare, Parintele veciniciilor, Domn al pacii. Isaia 11:1-4; Isa. 53;

LA BETLEEM D-zeu Fiul este:

a) Dumnezeu; Ioan 1:1-3; La inceput era Cuvintul si Cuvintul era cu D-zeu si Cuvintul era D-zeu. El era la inceput cu D-zeu. Toate lucrurile au fost facute prin El si nimic din ceace a fost facut n-a fost facut fara El.
Ioan 10:30; Eu si Tatal una sintem. 1 Ioan 5:20; Si noi sintem in Cel ce este adevarat, adica in Isus Christos, Fiul Lui. El este Dumnezeul adevarat si viata vesnica.

b) Om. Isus Cristos este D-zeu perfect si om perfect. El a avut un moment al conceptiei, al dezvoltarii intrauterine, al nasterii, copilariei, al adolescentei si al maturitatii. El a avut dezvoltarea normala a trupului uman cu limitarile si calitatile specifice rasei umane.
El a avut un psihic uman, cu care se bucura, sau plingea, era obsit sau intristat.
El a avut un spirit uman, cu care a avea nevoie de partasia cu D-zeu in rugaciune.

DUPA BETLEEM

a) Descoperitor al lui D-zeu. Mat. 11:27; “...si nimeni nu cunoste deplin pe Fiul, afara de Tatal; tot astfel nimeni nu cunoaste deplin pe Tatal afara de Fiul, si acela caruia vrea Fiul sa i-L descopere.”
Ioan 14:8-9; “Doamne i-a zis Filip, arata-ne pe Tatal si ne este de ajuns. Isus i-a zis: “De atita vreme sint cu voi si nu m-ai cunoscut Filipe? Cine m-a vazut pe mine l-a vazut pe Tatal. Cum zici tu dar : Arata-ne pe Tatal?”

DUPA INALTARE

a) Domn; Ef. 1:20-23; Filpeni 2:9-11; “De aceia si D-zeu l-a inaltat nespus de mult, si i-a dat numele care este mai presus de orice nume, pentru ca in Numele lui Isus sa se plece orice genunchi al celor din ceruri, de pe pamint si de supt pamint, si orice limba sa marturiseasc spre slava lui D-zeu Tatal ca Isus Christos este Domnul!”

b) Mare Preot. 1Tim. 2:5; “Caci este un singur D-zeu si un singur Mijlocitor intre D-zeu si oameni: Omul Isus Christos.”

c) Judecator; Fapte 17:31; ...pentru ca a rinduit o zi in care va judeca lumea dupa dreptate prin Omul pe care L-a rinduit pentru aceasta si despre care a dat tuturor oamenilor o dovada netagaduita prin faptul ca L-a inviat din morti...”

Niciun comentariu: