HTTP/:;Irinamateias.ro

31.05.2010

Spalatul pe dinti

Cei care se spala pe dinti de doua ori pe zi prezinta un risc mai mic de a suferi un atac de inima, arata un studiu realizat la Colegiul Universitar din Londra, Marea Britanie.

Era deja cunoscut faptul ca existenta unor boli ale gingiilor predispune la aparitia bolilor cardiace, dar acest studiu a identificat o legatura semnficativa intre frecventa spalarii pe dinti si riscul de aparitie a unui atac de cord.

Autorii studiului au analizat datele referitoare la 11.000 de participanti, cu varsta medie de 50 de ani, si au urmarit problemele medicale ale acestora timp de 8 ani.

In acest interval de timp, au avut loc 555 de atacuri de inima, dintre care 170 au fost fatale.
Sursa:

La cei care se spalau pe dinti rar sau deloc, riscul s-a dovedit cu 70% mai ridicat decat in cazul celor care se spalau de doua ori pe zi.

S-a descoperit, de asemenea, ca igiena orala precara este asociata si cu prezenta, in sange, a unor markeri ai inflamatiei.

Studii anterioare aratasera ca, in conditiile unei igiene orale defectuoase si a unor sangerari la nivelul gingiilor, numeroase tipuri de bacterii (pana la 700) pot patrunde in fluxul sangvin, marind riscul aparitiei unui atac de inima, indiferent de starea generala de sanatate a persoanei respective.

Bacteriile patrunse in sange activeaza sistemul imunitar, determinand inflamarea peretilor vasculari si ingustarea vaselor de sange, sau pot sa se ataseze direct de stratul adipos care captuseste vasele de sange si sa produca, astfel, ingustarea acestora.
http://www.descopera.ro/dnews/6194876-spalatul-pe-dinti-face-bine-la-inimaaici

Niciun comentariu: