HTTP/:;Irinamateias.ro

04.09.2011

Alergiile

Am cautat acest material, deoarece fiul meu se confrunta cu astfel de probleme.
Poate ca si voi sunteti interesati, asa ca cititi si retineti!

"Alergiile reprezinta o reactie inadecvata sau exagerata a sistemului imunitar la substante, numite alergeni, care in mod normal, sunt inofensive si bine tolerate de majoritatea persoanelor. Celulele T ale sistemului imunitar au rolul de a ne apara organismul de “invazia” alergenilor. Cand o astfel de substanta este detectata de sistemul celular, celulele T “intra in actiune” si incearca sa distruga respectiva substanta, printr-o serie de reactii fiziologice. Daca sistemul imunitar este stimulat de alergeni, anticorpii produc histamina si serotonina, acestea cauzand inflamatii care dau reactii precum mancarimi, stranut sau secretii nazale.

Reactiile alergice pot fi provocate de anumite alimente, polen, par de animale, venin de insecte sau praf, dar si de anumite evenimente neplacute, stres sau factori fiziologici ca frigul sau caldura. Contactul cu alergenul provoaca, la organismele sensibilizate anterior, reactii inflamatorii locale sau sistemice care determina simptomatologia clinica a alergiei.

Cel mai frecvent sunt afectate organele de la nivelul caii de patrundere in organism a alergenului (asa-numitele organe tinta: pielea si mucoasele, aparatul respirator si sistemul digestiv).

Urticariile sunt afectiuni alergice caracterizate prin modificari la nivelul tegumentului, cu zone umflate, inrosite si pruriginoase (mancarimi). Pot afecta pielea din orice regiune a corpului, inclusiv scalpul, buzele, palmele si talpile. Vindecarea se poate face prin ingrijirea adecvata a leziunilor, monitorizarea de catre un medic specialist a starii generale si a evolutiei sub medicatie. Se recomanda prezentarea in serviciile de Urgenta in caz de reactii amenintatoare de viata care cuprind wheezing, scurtarea timpilor respiratori si sincopa (lesin).

 Factori de risc Printre factorii de risc se numara:


- stresul

- teren alergic (antecedente persoanale de alergii)

- un istoric familial de alergii


Cauze Uneori cauzele urticariei sunt necunoscute. Printre cele mai frecvente cauze sunt urmatoarele:


- medicamente - la unii copii, aproape toate medicamentele pot provoca urticarie

- intepaturi de insecte

- infectii virale
ea poate deveni cronica si sa dureze luni sau ani. Cel mai frecvent apare o remisiune spontana - chiar daca nu s-a identificat cauza.



- boli autoimune

- disproteinemii

- expunere la frig, caldura, solutii apoase sau lumina soarelui

- cancere, leucemii

- contactul cu animale, in special pisici

- consumul de oua, fructe, alune, nuci si moluste (alte alimente pot provoca uneori urticarie la copii, dar nu si la adulti)

- coloranti si conservanti alimentari (posibil)




Instructiuni pentru pacientii cu urticarie:


- evitarea medicamentelor (inclusiv aspirina, laxative, sedative, vitamine, antiacide, analgezice sau siropuri de tuse) eliberate fara prescriptie medicala


- evitarea lenjeriei intime stramte - orice iritare a pielii poate duce la aparitia de noi episoade


- evitarea bailor sau dusurilor fierbinti


- aplicarea de comprese cu apa rece sau spalari locale pentru ameliorarea pruritului .



Tratament medicamentos



Tratamentul urticariei poate contine:

- antihistaminice

- Efedrina

- Terbutalina

- medicamente cortizonice pentru indepartarea pruritului si a rash-ului (rosetii)

- sedative sau tranchilizante pentru anxietate

- injectii cu Epinefrina pentru simptome severe



Sfaturi
Se recomanda o activitate fizica diminuata pana la cateva zile de la disparitia uricariei si trebuie evitata transpiratia.

Daca alimentele sunt suspectate ca fiind cauza urticariei, trebuie facut un jurnal al alimentatiei care sa ajute identificarea agentului cauzal.

Trebuie evitate bauturile alcoolice si cafeaua sau alte bauturi ce contin cafeina. Acestea pot declansa episoadele de urticarie.

Activitatea zilnica poate fi reluata cand apetitul alimentar a reaparut si starea de bine permite."



Niciun comentariu: