HTTP/:;Irinamateias.ro

29.01.2011

Putina psihologie...

Pentru ca intalnesc adesea, in jurul meu, aceste manifestari, am preluat de pe acest blog:http://veronicaacara.blogspot.com/2011/01/ce-se-ascunde-in-spatele-raitingurilor.html
Merita sa cititi tot materialul de pe blogul mentionat, care face referire la manifestarile unor persoane din lumea TV.

"Tulburarea de personalitate paranoida

Tabloul clinic se compune din urmatoarele trasaturi: o sensibilitate excesiva la esecuri si atitudini neprietenoase, tendinta de a purta ranchiuna permanent, refuzul de a ierta insultele, loviturile, eventualele aprecieri negative venite din parte colegilor, prietenilor, cunostintelor. Exista suspiciunea si tendinta de-a distorsiona trairile, un grad de interpretativitate, prin care considera in mod eronat actiunile neutre drept acte ostile.

Se manifesta prin combativitate si tenacitate in sustinerea drepturilor personale, care nu sunt adecvate situatiei prezente. (….)
Privitor la propria persoana are o tendinta de stima excesiva fata de sine si de calitatile pe care le are. Peste tot in jur explica prin “conspiratii” lipsite de substanta evenimentele cu legatura la propria persoana.

Alte trasaturi asociate: dificultati de relationare, slaba toleranta la frustrare, tendinta de autonomie, incapacitate de cooperare. (…)


TULBURAREA DE PERSONALITEA EMOTIONAL – INSTABILA

Acest tip de tulburare de personalitate se caracterizeaza prin manifestari impulsive, nondeliberative, fara a lua in considerare consecintele. Exista doua forme in cadrul acestei tulburari: tipul impulsiv si tipul borderline.

Tipul impulsiv

Aceasta tulburare de personalitate se caracterizeaza prin instabilitate emotionala, acte coleroase, violente, manifestari clasice, “explozii comportamentale”. Au tendindinta de minimalizare a consecintelor negative ale actelor impulsive cu regrete si scuze retrospective. Mentin cu greu o activitate care nu are o recompensa imediata. Dispozitia este diforica si capricioasa.Aici se incadreaza multi din preajma mea.

Tipul borderlaine

Tulburarea de personalitate de tip borderlaine are urmatoarele caracteristici in care sunt incluse instabilitatea emotionala asociata cu imaginea de sine (…), relatiile interpersonale sunt rapid schimbatoare, iar reactiile impulsiv-agresive la incitatii minime asociate cu sentimentul de vid interior. Comportamentul este imprezibil, iar acreditarea afectiva este exclusiva (univoc pozitiva sau negativa) (…)

Tulburarea de personalitate histrionica

De-a lungul timpului acest tip de tulburare a purtat numele de isterica. S-a renuntat la el datorita conotatiei peiorative a termenului. Apare in copilarie sau adolescenta cu emotii intens traite si nevoia imperioasa de-a fi in centrul atentiei, auto-dramatizare, expresia teatrala: vorbesc tare si mult, continutul discursului este lipsit de substanta, au labilitate dispozitionala, sugestibilitate, impresionabilitate crescuta. (…) Orice incitare sau refuz sunt considerate drame, iar reactia persoanei este disproportionata. (…) “

Imi place sa revin la ideea ca “tulburarile de personalitate au fost cunoscute o perioada indelungata de timp sub numele de psihopatii” si ca “Adresabilitatea la medicul psihiatru este mica deoarece psihopatii nu considera ca au defect de adaptare, isi neaga simtomele si refuza ajutorul medical”.

Niciun comentariu: