HTTP/:;Irinamateias.ro

11.11.2010

Doctrina despre Duhul Sfant

De pe mail.

I. DIVINITATA DUHULUI SFINT

a) are cele trei “O” (omniprezent, omnistient, omnipotent) 1Cor. 2:10-14;
i. omniprezent: Ps. 139:7-12; Unde ma voi duce departe de Duhul tau, si unde voi fugi departe de Fata Ta? Daca ma voi sui in cer, Tu esti acolo; daca mo voi culca in locuinta mortilor, iata-te si acolo; daca voi lua aripile zorilor, si ma voi duce sa locuiesc la maerginea marii si acolo mina Ta ma va calauzi si dreapta Ta ma va apuca. Daca voi zice: “Cel putin intunericul ma va acoperi, si se va face noapte lumna dimprejurul meu!” Iata ca nci chiar intunerecul nu este intunecos pentru Tine; ci noaptea straluceste ca si ziua si intunericul ca lumina.
ii. omnistient: 1Cor. 2:10-11; Caci Duhul cerceteaza totul, chiar si lucrurile adinci ale lui D-zeu. In adevar cine dintre oameni cunoaste lucrurile omului, afara de duhul omului care este in el? Tot asa nicmie nu cunoaste lucrurile lui D-zeu afara de Duhul lui D-zeu.
iii. omnipotent, in mod indirect, il vedem pe DS prezent in toate lucrarile lui D-zeu care necesita infinitata puterii lui D-zue. Il vedem in creatie, il vedem in intrupara lui Isus, in botezul lui Isus in moartea si invierea lui Isus, in imputernicerea ucenicilor si a Bisericii, etc.
b) are numele asociat cu numel lui D-zeu Tata, si Fiul. Mat. 28:19; “Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile, botezindu-i in Numele Tatalui, si al Fiului si al Sfintului Duh”

II LUCRAREA DUHULUI SFINT

Lucrarea Duhului Sfint este de a prelua ceia ce a realizat Isus si a aplica la viata credinciosului.
a)pentru mintuire
1. convinge de pacat Ioan 16:8; Si cind va veni El va dovedi lumea vinovata in ce priveste pacatul, neprihanirea si judecata. In ce priveste pacatul pentru ca ei nu cred in Mine; in ce priveste neprihanirea pentru ca Eu ma duc la Tatal si nu ma veti mai vedea; in ce priveste judecata: fiindca stapinitorul lumii acesteia este judecat.

2. naste din nou; Ioan 3:5; Adevarat , adevarat iti spun ca, daca nu se naste cineva din apa si din Duh, nu poate sa intre in Imparatia lui D-zeu. Ce este nascut din carne este carne ce este nascut din Duh este duh.

b)pentru cresterea spirituala
3. mingie, se roaga;
4.invata Ioan 14:26;Dar Mingaietorul, adica Duhul Sfint pe care-l va trimete Tatal in Numele Meu, va va invata toate lucrurile si va va aduce aminte de tot ce v-am spus Eu.
5.sfinteste 1Pet. 1:2; ...prin sfintirea lucrata de Duhul spre ascultarea si stropirea cu singele lui Isus Christos; Harul si pacea sa va fie inmultite.
6.da roade Gal. 5:22; Roada Duhului, dimpotriva este: dragostea, bucuria, pacea, indelunga rabdare, bunatatea, facerea de bine, credinciosia, blindetea, infrinarea poftelor. Impotriva acestor lucruri nu este lege.


c)pentru lucrare
7. calauzeste Ioan 16:13; Cind va veni Mingaietorul, Duhul adevarului, are sa va calauzeasca in tot adevarul; caci El nu va vorbi de la El ci va vorbi tot ce va fi auzit, si va va descoperii lucrurile viitoare. El ma va proslavi, pentru ca va lua din ce este al Meu si va va descoperi.
8. imputerniceste Fapt. 1:8; Ci voi veti primi o putere, cind Se va pogori Duhul Sfint peste voi, si-Mi veti fi martori in Ierusalim, in toata Iudea, in Samaria si pina la marginile pamintului.
9. da daruri; 1Cor. 12:4,5,8-11; Sint felurite daruri dar este acelasi Duh, sint felurite slujbe dar este acelasi Domn, ....De pilda unui ii este dat prin Duhul sa vorbeasca despre intelepciune, altuia sa vorbeasca despre cunostinta, datorita aceluias Duh; altuia credinta, prin acelasi Duh; altuia darul tamaduirii prin acelasi Duh; altuia puterea sa faca minuni; altua prorocia; altuia deosebirea duhurilor; altuia felurite limbi alteia talmacirea limbilor.
v. 28: Si D-zeu a rinduit in Biserica, intii, apostolii; al doilea prorocii; al treilea invatatorii; apoi pe cei ce au darul minunilor; apoi pe cei ce au darul tamaduirilor; ajutorarilor; cirmuiriilor, si vorbirii in felurite limbi. ... V.31 Umblati dar dupa darurile cele mai bune. Si va voi arata o cale nespus mai buna.


III PERSOANA DUHULUI SFINT

DS nu este doar o forta, sau o influenta, un obiect sau o stare pe care putem sa o avem sau nu. El este o persoana. Persoana este definita prin constienta existentei de sine si prin prezenta calitatilor persoanei:
a) ratiune;
b) sentimente; DS poate fi intristat, sau stins. (1Tes. 5:19; Efeseni 4:30;)
c) vointa;

IV CARACTERUL DUHULUI SFINT
Din cauza dificultatii noastre de a percepe realitatea materiala, Biblia foloseste mai multe metafore pentru a ilustra modul cum DS lucraza.
Metaforele pentru DS sint: apa, vint, pecete, haina, foc, ulei si porumbel

2 comentarii:

elena marin-alexe spunea...

O zi plina de pace in prezenta Duhului Sfant, iti doresc draga mea!

disa spunea...

Cu intarziere, iti multumesc, Elena!